Słomki papierowe


ekologiczne słomki z papieru

Czy ekologiczne słomki mogą zawierać gluten?

-
Na rynku pojawia się wiele alternatyw dla słomek plastikowych. Niektóre z nich mogą zawierać gluten.
Aktualnie często pojawiają się informacje o rezygnacji ze słomek plastikowych na rzecz alternatywnych słomek papierowych, słomek z naturalnej słomy, makaronowych, bambusowych, stalowych, szklanych czy PLA. Niestety nie wszystkie z nich będą odpowiednie dla osób, które nie tolerują glutenu lub cierpią na celiaklię.

W tym kontekście bezpiecznym rozwiązaniem będą wielorazowe słomki stalowe, szklane, słomki bambusowe i słomki wykonane z tworzywa PLA (które jednak niewiele mają wspólnego z ekologią).

Słomki makaronowe wykonane są z mąki pszennej i z pewnością zawierają gluten. Nie będą więc dobrym wyborem dla osób cierpiących na nietolerancję tego białka.

Słomki wykonane z naturalnej słomy pszenicy lub żyta, a konkretnie ich łodygi, naturalnie nie zawierają glutenu. Istnieje jednak bardzo wysokie ryzyko kontaktu z ziarnami co powoduje, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Jeżeli chodzi o słomki papierowe, to według Tricii Thompson, dietetyczki i badaczki, nie ma żadnych dowodów na to, że słomki papierowe zawierają lub mogą zawierać skrobię pszenicy. Wśród przebadanych słomek papierowych nie stwierdziła w żadnej z nich obecności glutenu.

Najlepiej unikać używania słomek w ogóle, to najlepsza opcja, bo nawet słomki ekologiczne nadal będą w jakimś stopniu obciążać środowisko. Da się pić bez słomki więc przy składaniu zamówienia poproś o nie dodawanie słomki do napoju.

Jeżeli koniecznie chcesz słomkę, zapytaj jakie słomki są używane w restauracji, aby upewnić się, że są bezglutenowe. Używaj słomek wykonanych z materiałów takich jak papier, bambus, stal nierdzewna lub szkło. Albo zabierz ze sobą własne słomki co do których masz pewność, że nie zawierają glutenu.

Dane firmy:
WebInspire
ul. Wyszyńskiego 64
05-091 Ząbki k. Warszawy
NIP: 125-116-46-91
BDO: 000124640
Regulamin
Polityka prywatności

Kontakt: